Блог

Припливна вентиляція в квартиру

20.09.2021

При виборі правильних систем вентиляції для вашої квартири необхідно вирішити безліч питань. Питання «чи потрібна мені система вентиляції» ми вважаємо непрофесійним: будь-яке приміщення, в якому мешкають і працюють люди, потребує ефективної вентиляції.

 

Це необхідно для оновлення повітря – доступу свіжого та видалення відпрацьованого, що має високий вміст вологи  та вуглекислого газу.

 

Обираючи системи вентиляції, необхідно враховувати такі нюанси, як:

  • площа приміщення;
  • кількість одночасно перебуваючих у ньому людей;
  • наявність джерел тепла;
  • наявність джерел вологи;
  • призначення приміщення і таке інше.

Обрана вами система вентиляції повинна бути максимально надійною, простою в управлінні та обслуговуванні, а також, що дуже важливо, правильно підібраною і змонтованою.

 

Варіанти на ринку

Існує кілька основних варіантів систем вентиляції:

  • припливні;
  • витяжні;
  • комбіновані.

Кожен з них має свої переваги й недоліки, однак для квартир одним з оптимальних рішень можуть стати саме припливні ситеми вентиляції. У чому їх основні переваги?

 

Системи примусової припливної вентиляції допоможуть забезпечити циркуляцію повітря  по оселі, запобігаючи появі таких проблем, як вогкість, пліснява і конденсат.

 

Крім того, вони забезпечують наявність свіжого повітря у кімнатах, фільтрують забруднення, що надходять з припливним повітрям ззовні, а також здатні нагрівати повітряні потоки взимку, знижуючи витрати на опалення.

 

Що таке позитивна припливна вентиляція?

Для початку варто розуміти, що більшість старих багатоквартирних будинків мають традиційні пасивні системи вентиляції. Рух повітря тут відбувається природним чином через вентиляційні отвори, витяжку, проміжки та щілини в дверних прорізах та віконних рамах.

 

Однак у метода пасивної вентиляції є свої недоліки:

  • Ви можете заклеїти витяжку шпалерами або навіть закласти її цеглою, залишивши мінімальний проріз під час ремонту. Навіть якщо витяжки та вентиляційні отвори повністю чисті, все одно повітряні потоки не завжди будуть оптимальними: створюються непотрібні протяги та виходить дорогоцінне тепло. 
  • Наявність пластикових вікон, які не пропускають повітря через рами, що у короткий термін призводить до швидкого накопичення вуглекислого газу СО2.
  • Витяжний канал може бути забитим через ремонтні роботи або несвоєчасне обслуговування.

Сучасні будинки стають дедалі енергоефективнішими, це означає, що вони краще утримують тепло, але важливо, щоб вони також добре вентилювалися. За відсутності повноцінного повітряного потоку може накопичуватися волога, що призводить до утворення конденсату, вогкості та плісняви.

 

Заходи, які ми вживаємо для підвищення енергоефективності, такі, як встановлення подвійного засклення, пустотілої стіни та ізоляції горища, можуть зменшити природну вентиляцію, а це означає, що необхідні нові підходи для забезпечення потоку повітря.

 

В цьому забезпечує допомогу система припливної вентиляції у вигляді спеціальних вентсистем, що монтуються безпосередньо у стіну квартири, або, за необхідності, у спеціально відведені для цього місця. Вони будуть втягувати повітря ззовні, фільтрувати його від домішків та забруднюючих речовин і подавати свіже повітря в приміщення.

 

 

У чому переваги припливної вентиляції?

У такого типу вентиляції є свої переваги. Вона забезпечує постійний потік свіжого відфільтрованого повітря у вашій оселі незалежно від умов всередині чи зовні будинку. Це може мати вирішальне значення  для попередження накопичення вологи та пов’язаних з цим проблем (таких, як зростання цвілі та грибка, наприклад).

 

Вологе середовище може погіршити деякі проблеми зі здоров’ям, такі, як астма, може спричинити пошкодження вашого будинку, ремонт якого вимагає великих витрат. Крім того, у таких приміщеннях людина  просто почувається некомфортно.

 

Циркуляція чистого відфільтрованого повітря  під тиском у квартирі також може допомогти  видалити забруднюючі речовини, що потрапляють з інших частин будинку, розсіяти затхлість та запахи. Знижуючи рівень вологості, припливна вентиляція у квартирі може запобігти розмноженню популяцій пилових кліщів. Це може бути ще однією перевагою, важливою  для дітей та дорослих, які страждають на астму чи алергію.

 

Пристрої припливної вентиляції

Якщо ви вирішите обладнати свою квартиру системою припливної вентиляції, для початку варто визначитися з відповідним обладнанням. На ринку сьогодні є два варіанти:

  • бризери, або побутові припливні системи вентиляції;
  • рекуператори, або стінові провітрювачі з рекуперацією тепла. 

Розглянемо їх трохи детальніше. Бризер є оптимальним та бюджетним рішенням  для вентиляції приміщення. Його основною перевагою вважається ефективна система вбудованої фільтрації зовнішнього повітря. 

 

Це дозволяє дихати чистим і свіжим повітрям в приміщенні з повністю закритими вікнами у будь-яку пору року. Що стосується вибору відповідної моделі з кращим співвідношенням ціни та якості, ми рекомендуємо звернути увагу на моделі: AIRNANNY A7 BABYCARE, TION БРІЗЕР 4S, Ballu OneAir ASP.

AIRNANNY A7 BABYCARE являє собою багатофункціональну систему для вентиляції, очищення, зволоження та знезараження повітря. Пристрої такого типу надзвичайно популярні у тих користувачів, які шукають оптимальне рішення «все в одному» для створення ідеального мікроклімату та безпечної атмосфери у своїй оселі. Особливо ця модель актуальна для сімей з маленькими дітьми.

 

 

TION БРІЗЕР 4S – це найновіший пристрій припливного типу дії, який може використовуватися у будь-яких приміщеннях. Відрізняється наявністю триступеневої системи фільтрації, що дозволяє ефективно очищувати повітря від будь-яких забруднень, починаючи від пилу і закінчуючи спорами грибка та плісняви. Крім того, цей бризер утримує молекули сторонніх запахів з вулиці та газів від проїжджаючих автомобілів. 

 

Ballu OneAir ASP – це бюджетний варіант для невеликих приміщень, у яких одночасно можуть знаходитися до двох осіб. Слово «бюджетний» не варто сприймати буквально – воно відноситься виключно до способу керування та відсутності дорогих датчиків вуглекислого газу і вологості. Відрізняється  простим керуванням за допомогою панелі, розташованої на корпусі. Є вибір 3-х налаштувань швидкості, включення та відключення підігріву повітря. Пульт ДУ відсутній, недоступне також віддалене керування зі смартфона.

 

Основні характеристики:

  • якісна фільтрація класу Н13;
  • вбудована система підігріву повітря (керамічний нагрівальний елемент потужністю 600 Вт);
  • можливість підігріву повітря при температурі зовні до -20°С;
  • простота миття та обслуговування;
  • передфільтр знаходиться у контейнері, що спрощує збирання пилу;
  • ручний клапан на вихідному отворі;
  • можливість встановлення у горизонтальному або вертикальному положенні.

Рекуператори

Друге рішення – це рекуператори, які стають оптимальним варіантом, коли потрібно локально провітрювати приміщення, без прив’язки до природної витяжки. Якщо порівнювати рекуператор з бризером, то він не може фільтрувати повітря. 

 

При цьому пристрій дозволяє економити електроенергію та забезпечувати більш ефективне опалення в зимовий період. Ви завжди зможете насолоджуватися свіжим повітрям, у будь-яку пору року, не відкриваючи вікна. 

 

Який бренд обрати? Ми рекомендуємо звернути увагу на моделі від виробника BLAUBERS VENTO EXPERT A100-1 S10 W V.2 і Прана 150. Вони досить дорогі у порівнянні з іншими аналогами, однак і більш ефективні. Якщо вам необхідно встановити у приміщенні два рекуператори та виконати комутацію на парну роботу, наприклад, це також можна зробити. 

 

 

Модель Прана 150 має мідний теплообмінник, а відомо, що мідь поєднує в собі дві важливі функції: природну антисептику та високу теплопередачу. Припливне повітря залишається безпечним, всередині системи не виникає бактеріологічних, вірусних, грибкових забруднень, завдяки властивостям мідної поверхні.

 

Теплопровідність міді вдвічі вища, ніж у  алюмінія, а це означає високе енергозбереження при одночасному різноспрямованому русі повітря. Також перевагою пристрою є здатність зберігати як тепло, так і прохолоду в приміщенні.

Припливна вентиляція в квартиру