Блог

Припливна вентиляція в будинок

20.09.2021

Вентиляція – це, безсумнівно, один з ключових елементів ефективного та здорового будинку. При покращенні енергопродуктивності будинків, які часто є практично повністю герметичними, правильний вибір відповідної та ефективної системи ізоляції може  викликати певні складнощі.

Ідеальна система вентиляції повинна відповідати певним вимогам, серед яких:

  • надійність;
  • вирішення проблеми якості оточуючого середовища у приміщенні;
  • практичність;
  • легкість в обслуговуванні;
  • низьке споживання енергії.

Зрозуміло, що таку ідеальну систему знайти нелегко.

 

У чому полягає проблема?

Враховуючи, що останнім часом нові будинки стають дедалі герметичнішими та «ізольованими» від зовнішнього світу, з’явилася нагальна необхідність вирішити проблему з вентиляцією.

 

Природної вентиляції у таких будівлях немає, адже використання новітніх технологій будівництва та якісних матеріалів зводить до мінімуму ймовірність появи проміжків та шпарин у дверних та віконних прорізах, а також у покрівлі.

 

Виникають цілком очевидні питання, серед яких:

  • Як забезпечити прийнятний мікроклімат у приміщенні в будь-яку пору року з мінімальними витратами?
  • Як «доставити» всередину будинку свіже повітря та позбутися відпрацьованих газів?
  • Як заощадити на опаленні взимку та кондиціонуванні влітку?

Хоча досі немає єдиної думки про те, які системи працюють найкраще, які з них більш надійні та рентабельні для певних типів будинків, уже існує широкий спектр прийнятних (якщо не сказати «ідеальних») варіантів вентиляції.

 

До недавнього часу більшість досліджень в галузі вентиляції було зосереджено на новому будівництві. В цьому немає нічого дивного, адже під час проектування та будівництва необхідно вирішувати безліч питань, серед яких енергоефективність будинків та їх вентиляція.

 

Багато старих будинків можуть взагалі не мати проблем з підвищеною вологістю чи внутрішнім мікрокліматом приміщень завдяки наявності природної вентиляції, про яку мова йшла вище. Її недоліком є те, що вона неконтрольована: ви не може за власним бажанням посилити циркуляцію повітря, наприклад, або нагріти приміщення холодною зимою.

 

Які варіанти є у власників будинків

Зараз існує кілька варіантів забезпечення вентиляції приватного будинку:

  • припливна вентиляція;
  • витяжна вентиляція;
  • припливно-витяжна вентиляція;
  • вентиляція з рекуперацією.

Зупинимося більш детально на першому варіанті «припливна вентиляція», як на одному з найдоступніших та простих у реалізації.

 

Як видно з назви, системи припливної вентиляції втягують повітря до будинку за допомогою вентилятора, створюючи тиск у внутрішньому просторі. Це призводить до того, що відпрацьоване повітря з підвищеним вмістом вуглекислого газу та вологи «витісняється» назовні.

 

У старих будинках це відбувається через відкриті вікна, щілини та зазори конструкції будівлі. А у нових будинках відпрацьоване повітря видаляється з приміщення через витяжні вентканали, систему димоходів і так далі. Припливні системи вентиляції є досить ефективними, однак їх практично не використовують у регіонах з холодним кліматом та суворими зимами через проблеми з конденсацією у місцях виходу відпрацьованого повітря.

 

Крім того, за сурових погодних умов, недорогі припливні системи не забезпечують достатню вентиляцію, тому що швидкість потоку повітря не дуже висока, це змушує постійно тримати ввімкненим вентилятор для рівномірного розподілу свіжого повітря по приміщенню.

 

З іншого боку, якщо клімат у вашій місцевості відноситься до помірного типу (що вірно для нашої країни), ці системи стають дуже ефективними. Припливна вентиляція – це простий та економічний варіант, від якого не можна відмовлятися тим, хто бажає за невеликі кошти забезпечити нормальні умови для проживання та роботи у будинку.

 

Підвищення тиску в будинку можна контролювати за допомогою існуючих отворів, таких, як випускні канали витяжного вентилятора і гравітаційні димоходи.

 

Перевагами цих систем є невисока вартість та прості вимоги до обслуговування. Вони не рекомендуються для нових герметичних конструкцій, але є досить привабливим варіантом для модернізації старих будинків.

 

Обладнання для припливної вентиляції

Як свідчить практика, найбільш оптимальним рішенням для реалізації систем ефективної припливної вентиляції є використання брізерів та рекуператорів.

 

Брізер (від англ. «breathe» – дихати), або, як його ще називають, «побутова приточна система вентиляції» вважається оптимальним та бюджетним рішенням для будівель будь-якого типу. Його основна перевага полягає в тому, що пристрій оснащений потужною системою фільтрації.

 

Крім припливу свіжого повітря, брізер забезпечує комфортний мікроклімат при закритих вікнах приміщень, а також мінімізує кількість пилу та інших забруднень, які зазвичай потрапляють з вулиці.

 

На даний момент на ринку найбільш доступною та бюджетною моделлю вважається брізер Ballu OneAir ASP 80. Подібний пристрій можна рекомендувати для невеликих приміщень, він розрахований на створення ідеальних умов для 1-2 осіб.

 

 

У чому полягає «бюджетність» моделі? У неї дуже просте управління, яке реалізовано на корпусі. Можна обирати з трьох доступних швидкостей, вмикати та вимикати підігрів повітря. Брізер не має пульту керування, і дистанційне керування зі смартфона також відсутнє. Немає ніяких датчиків СО2, вологості та інших «фішок», які збільшують вартість.

 

Основні характеристики

  • Ballu OneAіr ASP 80 характеризується високим ступенем фільтрації повітря, яке надходить. За це відповідає фільтр класу Н13. Для підігріву зовнішнього повітря використовується керамічний нагрівальний елемент потужністю 600 Вт.
  • Обладнання може ефективно функціонувати при температурах зовні до -20°С. Його легко мити, очищувати та обслуговувати, завдяки простому доступу. Пиловий фільтр знаходиться в контейнері, який легко чиститься.
  • В наявності ручний клапан на вихідному отворі, сполучений з реле включення та виключення. Допустиме встановлення брізера як у горизонтальному, так і у вертикальному положенні.

На ринку існують також інші моделі, які працюють по подібному принципу: «Тion 4S», «AIRNANNY A7 BABYCARE». Основні чотири відмінності цих моделей – продуктивність по повітрю, дистанційне керування за допомогою пульта, можливість використовувати додаткові фільтри з більш глибоким очищенням повітря та функція зволоження.

 

Рекуператор – ефективне рішення

Друге рішення для припливної вентиляції – це рекуператор, або, як його ще називають, «стіновий провітрювач з рекуперацією тепла». Рекуператор є єдиним варіантом, якщо вам потрібно локально провітрювати приміщення, без прив’язки до природної витяжки, або витяжці через санвузли та кухню вентиляторами.

 

На відміну від брізера, побутовий рекуператор не може фільтрувати дрібні частинки у повітрі, проте допоможе заощадити електроенергію та знизити рахунки за опалення у зимовий період. Він так само дозволить отримувати свіже повітря без відкриття вікон.

Що стосується торгової марки, непоганим вибором стануть моделі від виробників «Blauberg», «Прана», «Mitsubishi», «Maico», «Valliant», «Soler@Palau». «Blauberg», «Прана», «Mitsubishі», «Maico», «Vaillant», «Soler@Palau»  Ці пристрої не є найдешевшими на ринку, але вони більш модифіковані, ніж інші аналогічні моделі.  

 

 

Кожен рекуператор може бути оснащений мідним, алюмінієвим, керамічним теплообмінником, які поєднують у собі дві важливі функції:

  • природну антисептику;
  • високу теплопередачу.

Припливне повітря залишається безпечним, всередині системи не виникає бактеріологічних, вірусних, грибкових забруднень, завдяки властивостям мідної поверхні.

 

Мідь має вдвічі вищу теплопровідність, ніж алюміній. Це означає високе енергозбереження при одночасному різноспрямованому русі повітря.

Додатковим плюсом є здатність зберігати як тепло, так і прохолоду в приміщенні (в період кондиціонування). 

Припливна вентиляція в будинок