Блог

Брізер або кондиціонер - що вибрати?

14.04.2021

На це питання не можна відповісти однозначно. Вибираючи кондиціонер, брізер або рекуператор, необхідно розуміти, що це принципово різні електричні пристрої – за призначенням і метою використання. Перший потрібен для охолодження кімнатного повітря, а два інших – для примусової подачі його в приміщення зовні.

Кліматичні та вентиляційні установки працюють по-різному. Якщо взяти брізер і кондиціонер, то обидва вони змінюють температуру повітря і очищають його від зважених частинок. В іншому ж їх функції відрізняються один від одного. Кондиціонер охолоджує, але не оновлює повітря в приміщенні. Брізер поєднує в собі дві функції: забезпечує повітрообмін і одночасно підігріває повітряні маси.

Отже, далі про те, що собою являє брізер і чому для подачі свіжого повітря потрібно використовувати саме його.

 

Брізер

Дозволяє провітрювати приміщення при закритих вікнах. Сучасні віконні блоки практично абсолютно герметичні і ускладнюють роботу витяжних каналів. Припливні вентилятори виправляють цю ситуацію, подаючи повітря з вулиці. Деякі їхні модифікації працюють у режимі рециркуляції. Теоретично може існувати і брізер з охолодженням, але справа в тому, що продуктивність провітрювача (до 160 м3/год) занадто мала для виконання цієї додаткової функції.
Апарат складається з внутрішнього блоку і повітроводу, для якого проробляють отвір у стіні. Розміщувати його можна в будь-якому місці, зокрема і на стелі. Зовнішнє повітря закачується в прилад, проходить через систему фільтрів і нагрівач, а потім надходить до кімнати. Продуктивності одного блоку пристрою достатньо для трьох осіб, але у кожної кімнати він має бути свій.
Прилад наділений декількома ступенями фільтрації – одно- або триступеневої, від грубої очистки до дрібної. Він фільтрує запахи, пилові частинки, завдяки чому знижує можливість появи алергічних реакцій. Картриджі рекомендується міняти раз на рік або частіше – якщо будівля знаходиться на території з високою загазованістю.
Призначений для цілорічного використання.

     

Кондиціонер

Це моноблочний пристрій, який охолоджує приміщення і підтримує задану температуру, але не подає в нього свіже повітря. Встановлюють його на стіну. Під час вибору потрібно звернути увагу на систему фільтрації пристрою і зупинитися на тій, яка зможе очистити повітря.
Існують кондиціонери з функцією припливної вентиляції. За конструкцією вони відрізняються від звичайних спліт-систем наявністю каналу повітроводу.
Кондиціонер із підмішуванням свіжого повітря оснащений мембраною, яка легко пропускає через себе кисень, але значно гірше пропускає молекули інших газоподібних речовин. Завдяки цьому повітря в приміщенні зберігає достатній рівень кисню. Але таке обладнання зустрічається рідко, воно дороге, вартість його монтажу також висока, тому використовувати його в квартирі недоцільно.
Теоретично в якості побутової техніки можна використовувати канальний кондиціонер. На практиці це зробити складно, до того ж необхідно враховувати специфічні особливості монтажу датчиків контролю температур, щоб уникнути дисбалансу в системі. При роботі такого пристрою частка свіжого повітря в загальному потоці становить усього близько 25%, що також не можна віднести до якісного повітрообміну.
Ще один варіант – модульний припливний кондиціонер із рекуператором, тобто з додатковим зовнішнім блоком, оснащеним повітроводами. По суті це припливно-витяжна установка з окремим ККБ (компресорно-конденсаторним блоком). Конструкція виходить громіздкою і дорогою, плюс до всього ця система не може бути застосована, коли в квартирі вже готовий ремонт.
Різновидів кондиціонерів є багато. Але в житлових приміщеннях здебільшого встановлюють настінні спліт-системи, які здійснюють лише рециркуляцію повітря, але не його подачу.

 

З вищесказаного робимо однозначний висновок: якщо мета полягає в тому, щоб створити в приміщенні ідеальний мікроклімат, краще встановити брізер із кондиціонером у парі.

      

Висновки

У кожного кліматичного обладнання свої функції, свої переваги і недоліки.

Для приміщення брізер замість кондиціонера використовувати не вийде. У той же час, брізер добре впорається із подачею і очищенням брудного вуличного повітря.

У спеку брізер не допоможе, але буде створювати в кімнаті сприятливий мікроклімат, змішуючи свіже вуличне повітря із прохолодним повітрям всередині.

Тому влітку для створення комфортного мікроклімату замість брізера або разом з ним краще використовувати кондиціонер.

Брізер або кондиціонер - що вибрати?
Брізер або кондиціонер - що вибрати?
Кондиціонер для прохолоди