Блог

Системи припливної вентиляції

14.04.2021

Хіба ми заслуговуємо дихати брудним повітрям? Ні! Але, на жаль, у наші часи ми змушені думати про це самостійно – коли ми бачимо багато пилу, відчуваємо неприємний запах або просто задихаємося від нестачі C02. У центральних містах повітря насичене неприємними запахами, пилом, пилком та іншими зваженими частинками, і це факт. Київ уже не раз опинявся в топі міст із найбруднішим повітрям. До цього звикаєш і з часом перестаєш помічати. Але шкідливі речовини, що проникають у кімнату під час провітрювання, вдихати ми не перестаємо, а це негативно впливає на загальне здоров'я.

Очистити і освіжити повітря допоможе механічна припливна вентиляція з фільтрацією повітря.

Таку систему сьогодні називають по-різному: брізер, побутовий рекуператор, приточка, провітрювач. Розглянемо, що таке брізер і які він має особливості.

 

Брізер

Нагнітає повітря в приміщення, тобто забезпечує примусову вентиляцію – за відсутності природної або для збільшення її обсягу. Вбудована система фільтрації не пропускає пил і вихлопні гази. Деякі пристрої можуть працювати в режимі рециркуляції, одночасно очищуючи повітря і всередині приміщення. Сучасні прилади максимально вдосконалені: оснащуються додатково автоматикою для дистанційного керування за допомогою смартфона, таймером, тощо.
Стосовно використання приладу в якості нагрівача – потрібно розуміти, що це брізер якісно зробити не зможе. Це компактний пристрій, у якого для зміни температури всього потоку, що надходить з вулиці, не вистачить потужності. Для нагрівання краще використовувати додатковий пристрій, наприклад, керамічний обігрівач як гарну альтернативу іншим варіантам опалення. Пізніше ми розглянемо, що таке рекуператор, який значно ефективніший за брізер в цьому плані.
Як і будь-які технічні пристрої, брізери мають свої переваги й недоліки.

 

Плюси:

  1. відмінно справляється із завданням вентилювання приміщення;

  2. добре очищує повітря від домішок: пилу, алергенів, запахів;

  3. покращує роботу витяжних каналів;

  4. можливість роботи в автоматичному режимі.

Недоліки:

  1. необхідно електричне живлення;

  2. потребує заміни фільтруючих елементів;

  3. досить шумно працює на високій швидкості.

Загалом брізер добре вирішує проблеми мікроклімату одного окремого приміщення, але збільшує споживання електроенергії.

 

Далі дізнаємося, що таке рекуператор, яким він буває і навіщо він потрібен у квартирі.

 

Рекуператор

Розрізняють 2 види рекуператорів: як окремий елемент вентиляції і як повноцінну міні-вентиляційну установку. Ми поговоримо про другий різновид.
На відміну від брізера, побутовий рекуператор одночасно і закачує (подає) і видаляє повітря з приміщення. Принцип роботи рекуператора полягає у почерговій або одночасній подачі або видаленні повітря в/з приміщення. У холодну пору року важливо зберегти в кімнаті тепло, тому сезонне використання приладу особливо актуально.
Важливо розуміти, що таке рекуперація повітря. По суті це теплообмінник, який передає тепло або холод, де обмін відбувається між вхідним і вихідним повітряними потоками. Таким чином досягають економії тепла в будинку. Прилад влаштовано так, що різноспрямовані потоки не змішуються – регенерація енергії здійснюється через стінки теплообмінника.

 

За принципом роботи рекуператори поділяються на 2 типи:

  1. З циклічною роботою. За принципом «приплив-витяжка», з періодичною зміною напрямку руху повітря. Влітку при включеному кондиціонері прохолодне домашнє повітря проходить через теплообмінник і охолоджує його. Зустрічне жарке повітря з вулиці забирає цей холод, його температура знижується, в такому вигляді воно і надходить у приміщення. Взимку відбувається зворотний процес: тепер зовнішнє повітря нагрівається в теплообміннику за рахунок того тепла, що видаляється з кімнати. Прилади такого типу рекомендовано встановлювати парами, щоб забезпечити одночасний приплив і відтік повітря.

  2. З поперемінною роботою на приплив і витяжку. При цьому температура припливного повітря залишається стабільною. В даному випадку достатньо одного апарату.

Тепер ви знаєте, що таке рекуператор повітря і яку функцію він виконує. А тепер трохи про його переваги і недоліки.

 

Переваги рекуператора:

  1. економія на потужності встановленого в приміщенні калорифера;

  2. зниження навантаження на опалення;

  3. ефективне очищення повітря від домішок.

Недоліки:

  1. неможливість достатнього вентилювання у великому за площею приміщенні;

  2. відчутний шум від вентиляторів;

  3. невисока продуктивність.

Рекуператори встановлюють у будь-яких приміщеннях, зокрема в тих, де відсутня витяжна вентиляція.

 

Вентиляційні клапани

Це ще один вид вентиляційних пристроїв. На відміну від попередніх приладів, вони працюють автономно, тобто без використання електроенергії.
Вентиляційний клапан забезпечує незначний приплив свіжого повітря, однак за умови добре працюючої витяжки цього буває достатньо.
Шумоізоляція може бути або зовсім відсутньою (в дешевих моделях), або недостатньо добре справлятися зі своїм завданням.
Монтують такі пристрої на стіну.
Системи припливної вентиляції
Брізер airnanny для для дитячої кімнати
Брізер Tion для квартири
Клапан віконний Aereco - провітрювач