Новини

Чому повітря забруднене?

22.04.2021
Чому повітря забруднене? Смог, дим, пил

З розораних полів розноситься основна кількість пилу, і разом з нею сильний вітер здіймає в повітря інші шкідливі частинки. Склад такого пилу відрізняється в залежності від місця її знаходження.

У великих містах пил особливо небезпечний, оскільки в ньому містяться алергени, мікроорганізми, сполуки важких металів, дрібні шматочки сажі, асфальту, автопокришок.

Всі ці речовини небезпечно впливають на наш організм.

Забруднювачі PM 2.5 і PM 10 складають найбільшу концентрацію в пилу. Це пил розміром від 2.5 до 10 нанометрів (застаріла назва - миллимикрон). Ці забруднювачі є вуглеводні, метали, неорганічні іони. Ці частинки пилу практично не осідають на поверхню, постійно залишаються в повітрі, тим самим спокійно потрапляють в нашу носову порожнину, дихальні шляхи і бронхи. Коли ми отримуємо сильну дозу таких частинок (пилу), вони дратують рецептори в дихальних шляхах, наша нервова система дає сигнал легеням працювати частіше. Ми починаємо дихати частіше і поверхнево (неглибоко) - збільшується навантаження на серце. Тим самим розвивається аритмія і тахікардія. Як наслідки, можливі ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт.

«Смертельною» реакції немає на малі дози PM, як на отруйний газ ... Але у них є властивість накопичуватися в організмі, що може привести надалі до серйозних проблем.

Статистика показує, що з 1990 по 2010 рік 3,1 млн людей померли від причин, пов'язаних з високим вмістом в повітрі частинок РМ.

У будь-якому випадку, перебуваючи у великому місті, ми вдихаємо такі частинки (РМ2.5 і РМ10)

 

 

Яку дозу пилу отримує наш організм? 

Якість повітря, виходячи з кількості забруднювачів в ньому, характеризується різними показниками, зокрема - індексом якості повітря. Метео- та екологічні служби подають інформацію про реальний стан навколишнього середовища в конкретний момент часу.

Якщо на вулиці брудне повітря, то в приміщеннях з правильною системою очищення кількість цих шкідливих часток на порядок нижча.

Тоді наш організм встигає очиститися (перебуваючи в такому приміщенні), відновитися і, природно, проблем зі здоров'ям буде менше.

Коли рівень забруднення перевищує норму, потрібно утриматися від довготривалих прогулянок, щільно закривати вікна та двері, частіше проводити вологе прибирання і пити більше чистої води.

Також необхідно підтримувати оптимальну вологість у приміщенні. І в цьому випадку вас врятує припливна система - брізер для подачі чистого і свіжого повітря. У сучасних моделях, в основному, вже встановлені HEPA-фільтри, які затримує дрібнодисперсні і ультрадисперсні частинки.