Блог

Поради інженерів-проектувальників по вентиляції в будинках

23.04.2021

У глобальному рейтингу країн із забрудненим повітрям Україна займає 43 місце, де серед найзабрудненіших українських міст очолює рейтинг Київ. Наділення міст і країн подібним «статусом» відбувається згідно з даними, які об'єднує в собі абревіатура AQI.

 

AQI, або air quality index — це індекс якості повітря, який вказує на рівень забрудненості в реальному часі за показаннями, що надходять з тисяч станцій моніторингу повітря. На індекс якості повітря впливають дорожній рух в годину пік, робота промислових виробництв, пожежі, відсутність вітру або недолік розріджувачів забруднювачів повітря.

AQI можна відстежувати в реальному часі онлайн, щоб розуміти рівень забрудненості повітря в тому чи іншому районі міста.

 

У сучасних реаліях необхідність в створенні ідеального мікроклімату в житлових будівлях чи офісних спорудах вже давно не обговорюється, і не викликає сумнівів.

 

Особливо актуальною проблемою це стає в найбільших мегаполісах, де якість повітря залишає бажати кращого.

Рух тисяч машин, цвітіння рослин, що викликають алергію, промислові підприємства в межах міста — ці та інші фактори можуть стати причиною того, що у вашій квартирі або офісі буде, як мінімум, некомфортно перебувати.

 

Причому ця проблема не є виключно пріоритетною для старих будівель. Варто розуміти, що практично всі забудовники в спробі заощадити не дуже ламають голову над проектуванням і розробкою інженерних мереж в категорії припливно-витяжної вентиляції. Навіть найновіші адміністративні будівлі або новобудови мають тільки природну систему витяжної вентиляції, яка фізично просто не справляється зі своїми «обов'язками».

 

Саме з цієї причини для забезпечення комфортних для роботи і життя людини умов в помешканнях в обов'язковому порядку рекомендовано встановлювати незалежні вентиляційні та кліматичні системи з контролем вологості, СО2 і системою фільтрації. Вони можуть бути локальними (для окремої кімнати) або загальнообмінними (для всієї квартири ).

 

В ідеалі система повинна працювати в такий спосіб. Кожна житлова секція будинку повинна має 2-і незалежні між собою системи — вентиляція і кондиціювання.
Вентиляція працює на забезпечення та попереднє очищення повітря в приміщення, плюс повинна бути окрема витяжна вентиляція для брудних зон.
Крім свіжого повітря, ще важливо мати систему для охолодження — на базі необхідного для цього обладнання.

Поради інженерів-проектувальників по вентиляції в будинках