Блог

Що таке рекуператор та рекуперація тепла?

15.06.2021

Зміст:

Рекуператор - готовий пристрій або елемент вентиляційної системи; рекуперація тепла - це процес утилізації енергії.

Це актуальні і корисні поняття в сфері енергозбереження, з якими повинен бути знайомий  зараз кожен. Це важливо для економії платежів за тепло або кондиціонування в кожному будинку або квартирі.

Вникнемо трохи глибше в ці питання.

  1. Рекуператор - це окремий елемент, який може переносити тепло. Як правило, виконує функцію передачі теплого повітря. Витяжне повітря передає своє тепло притоковому. Завдяки цьому повітря надходить теплим у холодну пору року, і на його підігрів витрачається мінімальна кількість енергії. 
  2. Рекуперація тепла - повторне використання тепла (та вологи). Рекуператор нагрівається від теплого кімнатного повітря  у режимі, коли вентиляційне обладнання витягує відпрацьоване повітря. І в режимі, коли вентиляційне обладнання забирає свіже повітря, цей нагрітий рекуператор віддає тепло свіжому повітрю. А влітку притокове повітря надходить у приміщення охолодженим.  

У старих будівельних нормах та правилах, які, на жаль, діють і сьогодні, вказано, що обмін повітря у приміщенні відбувається шляхом проникнення повітря ззовні через кватирки, щілини у дверях та вікнах, а його відведення - через вентиляційні віддушини. Проте сьогодні, під  час постійного зростання вартості енергоносіїв, протяги вартують досить дорого. Тим паче, що масове використання енергозберігаючих технологій, як наприклад, встановлення пластикових вікон і використання різноманітних утеплювачів, виключає вільне проникнення свіжого повітря у житлові приміщення. При цьому зберігається актуальність ефективного обміну повітря у житлових приміщеннях, яке дозволяє попередити виникнення неприємних запахів, плісняви та шкідливих мікроорганізмів. Тому виникає питання про примусову вентиляцію, яка за наявності рекуператора може стати і досить енергоефективною.

 

Навіщо потрібен рекуператор?

Рекуператор повітря є спеціальним пристроєм, який встановлюється у притоково-витяжній системі вентиляції для забирання тепла у повітря, що видаляється, та передавання його притоковому. Це дає можливість користувачу значно зекономити на обігріві приміщень. Причому рекуперація дозволяє повернути до 90% тепла за досить незначної витрати електроенергії. Рекуператору потрібно від 25 ват, що приблизно у 2 рази менше, ніж потрібно звичайній лампі розжарювання.

 

Припливно витяжна кімнатна вентиляція

 

Переваги рекуператорів

Головна перевага їх операції - це економія енергії під час нагрівання чи охолодження повітря. Звичайний рекуператор використовує електроенергію не більше звичайної лампочки. Обладнання з рекуператором працює на витягування відпрацьованого та приток свіжого повітря. Якщо у приміщенні відсутня або не працює витяжна вентиляція, рекуператор - ідеальне рішення. 

 

Як працює рекуператор повітря? 

З латини Recuperator перекладається як “той, що віддає назад» або «повертає», що багато в чому пояснює принцип його функціонування. По суті, рекуператор у вентиляції є теплообмінником, у якому потоки повітря обмінюються теплом завдяки поверхням, що проводять тепло. 

 

Так, наприклад, якщо розглядати пластинчастий теплообмінник, у якому потоки повітря, що надходить та відводиться, направлені назустріч один одному, то передача теплової енергії виконується через перегородки, які зроблені з пластика або метала. Вони відділяють потоки, що чергуються. Під час видалення повітря воно віддає тепло перегородкам, що супроводжується зниженням його температури. Повітря, що надходить, забирає тепло у перегородок з іншого боку та нагрівається. Причому зі збільшенням кількості перегородок суттєво збільшуються і температурні показники повітря, що надходить у кімнату. 

 

 

Роторний рекуператор функціонує за принципом передачі тепла через дві роздільні частини ротора, що обертається, який складається з повітропроникних осередків, виконаних з гофрованої алюмінієвої стрічки. Після нагрівання повітрям, що відводиться, частини, яка знаходяться зверху, ротор повертається, переміщаючи нагріту ділянку вниз, де тепло разом з вологою віддається холодному потоку, що надходить.

 

 

У припливно-витяжної вентиляції, яка має такий рекуператор, більш високий ККД, і вона не потребує видалення конденсату. Окрім того, такий теплообмін більш ефективний за низьких температур.

 

Які види та особливості рекуператорів?

  1. Побутові рекуператори з керамічним теплообмінником. Ще їх звикли називати «стіновими провітрювачами». 

 

Використовуються у невеликих, компактних системах вентиляції, для кімнати або невеликого офісу. По суті, побутовий рекуператор виконує роль місцевої вентиляції, яка здатна обслуговувати лише одне приміщення. Його потужність стартує від 25 м3, до 250 кубометрів повітря на годину. 

 

Якщо говорити про конструкцію, то це прямотокова модель, яка має мідний або керамічний теплообмінник, що встановлюється у стіні будинку. Може працювати як на притік, так і на відведення повітря, або у почерговому режимі, з інтервалом перемикання у 50-70 секунд. 

 

 

Побутові моделі вирізняються:

 

Вражаючим коефіцієнтом утилізації тепла, що досягає 97%;
Безшумною роботою;
Низьким використанням енергії;
Відсутністю необхідності у провітрюванні та втрати тепла за стабілізації рівня вологості;
Простотою експлуатації;
Легкістю управління. 
 

2. Роторні, пластинчаті, ентальпійні рекуператори. 
Використовуються у повноцінних системах притоково-витяжної вентиляції. Можуть вирізнятися деякими особливостями конструкції. Також можуть бути використані як окремі елементи. 

 

За способом направлення повітряних потоків для теплообміну теплоутилізатор може бути:

 

перехресним;
протиточним;
прямоточним.

 

Що стосується виконання, то мова може йти про теплообмінники:

 

трубчасті;
пластинчасті;
ребристі;
пластинчасті реберні;
роторні. 

 

Матеріалом для виготовлення може бути:

 

сталь, мідь або алюміній;
пластик;
кераміка;
целюлоза. 

Окрім того, випускаються ентальпійні рекуператори, у яких тепло та волога передаються за допомогою спеціального мембранного матеріалу, який добре поглинає вологу. Таким теплообмінникам не загрожує обморожування. А от пластинчасті теплообмінники, які виконані з металу або пластика, за зовнішньої температури нижче 8 градусів можуть мати осади конденсату з подальшим обмерзанням пластин. З цієї причини ПВУ з такими утилізаторами наділяють захистом, що попереджує обмерзання. 

 

Вибір рекуператора 

Перед вибором потрібно визначити завдання і лише потім обирати, що з усього вказаного буде більш ефективним. 

 

Якщо ми говоримо про побутові моделі рекуператора повітря, то буде достатньо однієї чи двох моделей для забезпечення продуктивного обміну повітря у приміщенні, яке має площу до 35 квадратних метрів. При цьому, обираючи обладнання, необхідно враховувати не лише площу кімнати, але і її висоту, планування, кількість регулярно присутніх у ній людей та тривалість їхнього періодичного перебування. Технологія таких розрахунків має свої особливості. Тому їх краще довірити спеціалістам. 

 

Якщо говорити про всі інші рекуператори, то тут обов’язково потрібно розуміти їхній кінцевий ККД. Вибір рекуператора (роторного, пластинчастого або іншого типу) для вентиляційної установки в офісі, на комерційному об'єкті або в приватному будинку виконується, поряд з іншими компонентами, на етапі проектування і впливає на показники енергоефективності всього кліматичного обладнання на об'єкті. Таке завдання під силу досвідченим фахівцям проектного підрозділу, які розраховують не тільки робочі параметри системи ОВіК, але і її економічні показники для швидкої окупності вкладень за рахунок економії енерговитрат.

 

А тому, з питань рекуперації тепла і вибору рекуператорів для квартири або будинку, щоб не витратити гроші на вітер, - порадьтеся з нашими професіоналами!

Що таке рекуператор та рекуперація тепла?