Блог

Вентиляція невеликих офісних приміщень з рекуператором «Прана»

29.04.2021

Сьогодні кожен орендар та орендодавець повинен розуміти: відсутність свіжого повітря в офісі призводить до того, що працівники компаній стають непродуктивними. Для працездатності людей потрібно забезпечити регулярний повітрообмін в приміщенні.

 

Як можна розв’язати питання з повітрообміном, застосовуючи стінові рекуператори «Прана»?

Спочатку потрібно визначити, чи впорається дане обладнання з вашим завданням. Для цього необхідно мати більше інформації про об'єкт:

  1. Об’єм приміщення.

  2. Планування.

  3. Кількість людей.

  4. Висота стель.
  5. Поверховість.

Ви повинні розуміти, що вентиляційне обладнання має відповідати призначенню приміщення.

Розглянемо два варіанти виконання роботи під різні офіси:

  1. Завдання для першого об'єкта: організувати місцеву припливно-витяжну вентиляцію в офісі на 3–4 людини з площею 45 м2. Врахувати можливість рекуперації тепла.
  2. Завдання для другого об'єкта: організувати циркуляцію повітря в офісі типу «open space». Передбачити попереднє нагрівання повітря, фільтрацію G4, рекуперацію тепла та контроль вологості. Загальна кількість людей — 16. Загальна площа — 120 м2.

Припустимо, для першого об'єкта ми маємо дані:

 

Площа робочої кімнати становить 25 м2.
Висота стель — 2,5 м.
Кількість людей всередині — 2–3 людини (третя людина часом знаходиться в приміщенні).
Природна вентиляція працює через вікна, витяжна — через брудні зони.
Ремонт виконано.
Об'єкт розташований на другому поверсі.

 

Розв’язання та обладнання, яке можна застосувати

Для комфортного постійного перебування двох людей в офісі нам потрібно досягти 60 м3 свіжого повітря на годину. За нормами, це 30 м3 свіжого повітря на одну людину. Ми враховували мінімальну кратність повітрообміну 1 / год, адже це житлове приміщення, а не офісне.

Для такого приміщення підхожою є модель рекуператора «Prana 150» з витратою повітря 115 м3 / год. Ми взяли невеликий запас для третьої людини й мертвих зон в приміщенні, бо реверсивний рекуператор не забезпечує повноцінну циркуляцію повітря приміщенням, а обробляє повітря в зоні недалеко від нього. У момент його відсутності система буде працювати на зниженій швидкості.

Побутовий рекуператор «Прана 150» дозволяє одразу подавати свіже повітря та позбавлятися від брудного. Пристрій самостійно регулює повітрообмін, орієнтуючись на задані параметри. Рекуператор тепла має вигляд циліндра, його встановлено прямо до корпусу робочої системи.

У процесі викиду брудного повітря відбувається рекуперація тепла завдяки ефективному мідному рекуператору. Завдяки йому ж відбувається знезараження повітря методом його проходження через мідь (цей матеріал має антисептичні властивості).

 

 

Для другого об'єкта ми маємо дані:

 

Дві окремі кімнати по 60 м2.
Висота стель — 3 м.
Загальна кількість людей — 16.
Природна вентиляція працює через вікна, витяжна — через брудні зони.
Ремонт виконано.
Перший поверх. Офіс відкритого типу — «open space».

 

Розв’язання та обладнання, яке було запропоновано

Для подачі та циркуляції повітря в приміщенні, де працюють 16 осіб, було встановлено чотири стінових рекуператори «Прана 200С ECO ENERGY» загальною продуктивністю 940 м3 / год. Ми враховували необхідну кратність повітрообміну 1,5 / год. З урахуванням мертвих зон було передбачено невеликий запас повітря.

В даному випадку, щоб уникнути мертвих зон, система працювала парами синхронно. Тобто два пристрої було увімкнено на приплив, інші два — на витягання. Тим самим ми вирішуємо 2 проблеми:

  1. Виключаємо мертві зони достатньою циркуляцією свіжого повітря.

  2. Правильно організовуємо тиск у приміщенні, що дозволить повноцінно працювати на витягання та на приплив, рекуператором подаючи повітря згідно з його тех. даними.

Всі системи мали однакову конфігурацію та роботу.

 

Мають мідний теплообмінник, ККД тепла — до 94%, два давачі температури, фільтр G4 — це найпростіший фільтр від великого пилу, пуху, часточок листя і таке ін., давач вологості, smart-управління (мобільний додаток «Prana RC», пульт дистанційного управління).

 

Приклади робіт встановлення стінових рекуператорів в офісних приміщеннях:

 

 

Послідовність робіт з монтажу стінового рекуператора є стандартною:

Виконання розрахунку щодо повітрообміну.
Визначення точки монтажу вентиляційної системи.
Узгодження обладнання.
Виконання монтажу.
Тестування та інструктаж персоналу.

 

Основні переваги стінових рекуператорів:

  1. Швидкий монтаж. Приїжджає бригада, б'є отвір в стіні, монтує рекуператор, підключає живлення та налаштовує. На всі роботи потрібно в середньому до 3 годин.
  2. Рекуперація. Заощаджує вашу електрику на нагріванні свіжого повітря. Якщо буде працювати без зупинки, то за місяць заощадить вам приблизно 70-100 кВт, якщо це невеликий агрегат, до 50 м3 / год.

  3. Ставити можна навіть після ремонту. Як і будь-яка децентралізована вентиляція, монтується відносно без наслідків для ремонту. Просто потрібно робити це акуратно.

  4. Ціна. Це найбюджетніший варіант вентиляції в офісі.

Хочете побачити й послухати, як працюють рекуператори «Прана»?

Наш шоу-рум знаходиться за адресою: проспект Степана Бандери 28 А, корпус Б (детальніше дивіться в розділі «Контакти»).

Будь ласка, попередньо узгодьте з менеджером час свого візиту.

Ми хочемо приділити вам максимум уваги та часу, щоб ані нам, ані вам нічого не завадило.

Вентиляція невеликих офісних приміщень з рекуператором «Прана»